Otroci in vzgojiteljice smo nestrpno pričakovali datum, ko bomo prespali v vrtcu. Na spanje smo se še posebej pripravili, saj je bilo potrebno kar nekaj načrtovanja. Z otroki smo se najprej pogovorile, kaj imajo radi za večerjo in kaj za zajtrk, saj so si oba obroka pripravili sami v vrtcu. Prav tako je bilo potrebno pripraviti obvestilo za starše, načrtovati dejavnosti, ki jih bomo izvedli in še in še.

Na noč spanja so prišli vsi otroci drugega starostnega obdobja. Najprej so odložili nahrbtnike, si pripravili nočne svetilke in lutke zmajčke in se za začetek odpravili na nočni »Zmajevski pohod«, kot smo ga poimenovali. Ker nas vsako leto obišče tudi zmaj ob Jurjevanju, smo tudi tokrat z nestrpnostjo pričakovali, da ga srečamo. Pod zbelovskim gradom, kjer menda med letom večkrat počiva so mu zapeli pesmico V Zbelovski gori je nemir, ga poklicali … Posamezni otroci so celo videli, da jim je pomahal, ali pa so s pogledom ujeli njegov rep, ki jim je mahal v pozdrav. Z zmaji-lutkami, smo se pogovarjali, prepevali pesmice, jim razkazovali najrazličnejše zanimivosti iz narave, poslušali ptičje petje, klicali ovce na travniku … Med potjo smo se okrepčali pri domačinih na zbelovski gori in si nabirali moči za vrnitev v vrtec. Le to pa ni bilo tako enostavno, saj se je med tem že stemnilo. Otroci so si pripravili svetilke, ki so si jih prinesli v vrtec ter se v soju lučk in zvezdnatega neba vračali v vrtec.

Vsi utrujeni smo si s pomočjo zmajev pripravili slastne tople sendviče, kot so jih poimenovali otroci, se umili, oblekli v pižame in se odpravili na filmski večer. Ob kokicah in soku so si ogledali še risanko o zmaju in se počasi odpravili k počitku. Vsi utrujeni, polni doživetij in vtisov so kmalu zaspali prav vsi otroci.

Po jutranjem zajtrku in prvi igri so po otroke že prišli starši. Otroci so jim pripovedovali o dogajanju, jim predstavili lutko zmaja in soglasno povedali, da je bilo »super«.

 

Avtor: Andreja Lipovec

Dostopnost