Izvedli smo že šesto srečanje nadstandardne dejavnosti z naslovom Naviti možgani. Tokrat se je povabilu prijazno odzvala učiteljica Milena Pegan, ki prihaja iz Osnovne šole Poljčane. Velik del svojega prostega časa nameni poučevanju in vodenju folklorne skupine.

To pot smo za otroke pripravili presenečenje. Gostje nismo predhodno razkrili. Otroci so prišli na srečanje zelo radovedni in polni pričakovanj, kdo nas bo obiskal.

Nekaj posameznikov je gostjo takoj prepoznalo, saj je gostja doma v našem kraju. Ker pa jo večina otrok ni poznalo, smo se najprej spoznali nato pa začeli z izvajanjem dejavnosti.

Z otroki se je takoj dogovorila, da poznajo pesem Abrahama sedem sinov. Začeli so jo prepevati, gostja Milena pa jim je pokazala še plesno postavitev ob prepevanju pesmi. Otroci so bili navdušeni in vsi od najmlajšega do najstarejšega sledili. Izvedli smo tudi nekaj ritmičnih vaj, za ogrevanje pred »pravim« ljudskim plesom.

Gostja Milena je za vse otroke pripravila še eno presenečenje. Na obisk je povabila učenca Andraža Pika, ki je otroke spretno spremljal pri prepevanju in igranju ljudske glasbe, da so lahko plesali. Otroci so ga z veseljem in navdušenjem sprejeli, saj jim je zvok harmonike blizu in ga imajo radi.

Sledilo je seznanjanje z ljudskim plesom Rašplo. Učiteljica Milena je otrokom predstavila in jih naučila korake ljudskega plesa in preprosto koreografijo plesa. Otroci so jo z navdušenjem posnemali. Ples jim je bil zelo všeč.

Po slastni malici, ki so si jo otroci sami pripravili, so se preoblekli še v otroška ljudska oblačila, ki jih je prinesla gostja. Starše so povabili na predstavitev plesa Rašpla. Ples otrok so spremljali z zanimanjem in navdušenjem. Marsikdo je napravil tudi posnetke otrok preoblečenih v ljudska oblačila. Bilo je čudovito so povedali starši.

Na željo otrok so naslednji dan ob prihodu v vrtec predstavili ples Rašplo najmlajšim otrokom, ki na nadstandardni dejavnosti še ne morejo sodelovati in jim s ponosom pokazali tudi fotografije. Srečanje nam bo ostalo še dolgo v spominu.

Avtor: Andreja Lipovec

Dostopnost