Izvedli smo že tretje srečanje nadstandardne dejavnosti z naslovom Naviti možgani. Tokrat se je povabilu prijazno odzvala gospa Urška Turnšek, ki prihaja iz Urada RS za meroslovje, kjer je vodja laboratorija za volumen.

Uh, koliko novih izrazov je bilo to za otroke. A to ni bilo še nič. Najprej so se vsi oblekli v zaščitna oblačila, oziroma delovne halje. Urška je predstavila otrokom mnogo najrazličnejših pripomočkov, ki jih uporablja pri svojem delu in s katerimi so lahko rokovali tudi vsi otroci (lijak, najrazličnejše merilne posode, steklene mešalne palčke …). Izvedli so mnogo poskusov. Otrokom so bili najbolj všeč naslednji: kako naučiti rozine plavati, zakaj je lahko jajce plavalec ali ne plavalec, kako kvasovke napihnejo balon itd.

Po slastni malici, ki so si jo otroci sami pripravili, so staršem z navdušenjem pripovedovali, kaj vse so se danes naučili, kaj spoznali in kaj vse bodo lahko poskusili tudi doma. Še naslednji dan so ob prihodu v vrtec ob fotografijah in izpolnjenih preglednicah z rezultati izvedenih poskusov, evalvirali svoja spoznanja in le ta predstavljali mlajšim otrokom. Bilo je čudovito in nepozabno so se strinjali vsi.

Avtor: Andreja Lipovec

Dostopnost