V vrtcu na Zbelovem smo izvedli že tretje srečanje nadstandardne dejavnosti za otroke, z naslovom Kuhamo z znanimi – zanimivimi gosti. Za tretjo gostjo sta se strokovni delavki odločili, da povabita v goste športnico iz njihove bližnje okolice. Da je bilo vabilo na srečanje za otroke zanimivejše, sta jim zapisali naslednji zapis:

»Gostja bo športnica M _ _ _ _ _ A  R _ _ _ J.« Posamezni otroci so že naslednji dan ob prihodu v vrtec vedeli, s kom bodo kuhali. Posamezniki so jo tudi že kdaj videli, jo poznali.

Športnica, Martina Ratej, se je povabilu takoj prijazno odzvala in bila pripravljena kuhati z najmlajšimi iz našega vrtca. Potrebno je bilo samo uskladiti datum in uro prihoda.

Na srečanje s športnico smo se želeli kar najbolje pripraviti. Skupaj smo poiskali fotografije, si ogledali AV posnetke in pripravili plakat. Da smo k sodelovanju povabili tudi starše, smo z otroki pripravili lističe, na katere so morali starši skupaj z otroki zapisati vprašanje, ki bi ga želeli postaviti športnici. Eno izmed vprašanj pet letne deklice je bilo naslednje:

Vsi smo komaj čakali dan, ko nas bo obiskala športnica. Martina Ratej je otroke razveselila z nazorno predstavitvijo športa v katerem tekmuje. Pokazala nam je kopije (vsi smo so se ga lahko dotaknili, ga prijeli v roke…), mnogo zlatih medalj, ki jih je dobila na tekmovanjih, prav tako pokalov. Pripravljena je bila tudi odgovoriti na vsa zastavljena vprašanja, ki so jo zanjo postavili otroci skupaj s starši. Otroci so tudi njej podarili predpasnik, da se je lahko lotila kuhe.

Kuharske spretnosti so ji šle odlično od rok. Otrokom je pomagala prebrati recepte, ki so jih pripravili za namaze, jim pomagala pri rezanju, sekljanju, mešanju, lupljenju … Odlično se je izkazala, ko je bilo potrebno odpreti pokrove kumaric … Otroci so soglasno ugotovili, da ima zelo velike mišice in je zato uspela že v prvem poizkusu. Skupaj smo pripravili mesno zelenjavni namaz, jajčni, ribji in čičerikin namaz in narezali različno zelenjavo za krašenje krožnikov.

Ob prijetnem in sproščenem vzdušju ter lepo pripravljeni mizi, smo skupaj z gostjo pojedli, kar smo pripravili. Razveselili smo tudi starše, saj smo jih pogostili z zdravimi namazi.

Avtor: Andreja Lipovec

 

Dostopnost