Pred odhodom  na pohod smo si pripravili ščite proti soncu. Nanje smo si napisali: »Srečno.« Napis je imel več pomenov. Pravega nismo izdali, saj je bila pot pohoda tokrat za vse udeležence neznanka. Da je bila pot zanimivejša, so lahko otroci tekli, do dogovorjenega mesta. Na mestu dogovora so se ustavila in vzg. je prebrala uganko. Otroci so ugibali. Rešitev uganke je bila povezana z zanimivostmi iz okolja. Za nagrado so lahko zapeli pesem, ki je bila hkrati rešitev uganke in otroci, ki so rešili uganko, so dobili naglavni ščit proti soncu. Zadnja uganka, je imela rešitev povezano s štorkljo. Takoj so otroci povedali, da pesmi o štorklji ne znamo, zato smo se igrali gibalno igro Štorklja. Starši so z zanimanjem opazovali otroke pri igri.

Ko smo prispeli do lastnikov rudnika, so bili na vrsti starši, da so najprej ugibali, kaj pomeni napis srečno na ščitnikih proti soncu. Poleg naštetega so jim otroci zastavili uganko po metodi NTC. Starši so z veseljem sodelovali in ugibali.

Lastnika premogovnika sta nam pokazala zelo dolg rov po katerem smo se lahko sprehodili, si ogledali rov, nastajanje kapnikov, ki jih povzroča voda v rovu, občutili naraven hlad in temo, ki se nahaja nekaj metrov pod zemljo …

Bilo je čudovito doživetje in prijetna izkušnja.

 

Avtor: Andreja Lipovec

Dostopnost